La Generalitat alça tots els límits d’aforament i permet les pistes de ball i els festivals

La màscara continua sent obligatòria en espais interiors.

El president Ximo Puig durant la seua presentació.
El president Ximo Puig durant la seua presentació. Imatge pública.
Puntua del 1 a 5 estrellas

Potser no és la normalitat que coneixíem però és el més semblant que tindrem des d’aquella setmana de març en què el coronavirus va posar a Espanya potes enlaire. I té data d’inici. A partir de la passada mitjanit, amb l’inici del 9 d’Octubre, la vida a tornat a ser una mica més normal ja que decauen, si no totes, sí la gran majoria de restriccions anticovid-19 que venien aplicant sectors com l’hostaleria, l’oci nocturn, els cinemes o les instal·lacions esportives. «No tornarem a la vella normalitat perquè han passat moltes coses -va anunciar el President Ximo Puig- però sí que serà un abans i un després».

Mancant el decret que posa la nova norma negre sobre blanc, Puig i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, van presentar el passat 7 d’0ctubre els grans titulars. D’antuvi, tornen les barres dels bars, les pistes de ball, els festivals de música, les discoteques mòbils i tota classe d’esdeveniments lúdics encara que això sí, amb distància, màscara i responsabilitat extra per als ciutadans i amb més control quan hi haja menjada o beguda implicada, perquè comporta retirar-se la màscara que continua sent obligatòria en interiors i en exteriors si no hi ha distància suficient. La resta de restriccions passen a millor vida, amb la intenció, a més, de no haver de tornar a posar-les.

Així, tots els sectors recuperen els seus horaris habituals. Els bars i restaurants ja ho havien aconseguit fa 15 dies però no així les discoteques que no podien passar de les 5 del matí. Decauen també els límits d’aforament: tant bars, restaurants, pubs o discoteques i instal·lacions esportives podran estar al 100% sempre que es garantisca les distàncies i s’eviten les aglomeracions. A més, en l’hostaleria recuperen l’ús de la barra i ja no farà falta estar assegut per a estar consumint -això sí, amb distància-.

Noves mesures per a l’oci nocturn: es podrà ballar en les discoteques

En l’hostaleria i oci nocturn sol es manté la restricció de 10 persones per taula i torna també la pista de ball. Ja no caldrà estar ballant «en el lloc» i es podrà ocupar la pista, sempre amb màscara i, el més important, sense consumir. Aquesta norma aplica també per als cinemes: podran estar al 100% però caldrà guardar un seient lliure si es permet el consum d’aliments.

Restriccions al tabac en la nova normalitat de la Comunitat Valenciana

Es permetran celebrar, per fi, revetles i “discomóvils” i grans esdeveniments multitudinaris com a festivals de música sense necessitat d’estar asseguts encara que amb un aforament que garantisca que no hi haja aglomeracions, entrades i eixides escalonades i altres mesures generals i amb una ‘prima’: les mesures seran més benèvoles si el promotor implanta el passaport covid.

Cauen els aforaments en els locals culturals, però els festivals segueixen en l’interrogant

10 vegades més mort sense vacuna

El President de la Generalitat va ser el primer que va prometre una «normalitat millorada» per al 9 d’Octubre però això no haguera estat possible si els indicadors epidemiològics no s’hagueren comportat com ho han fet. Així, l’esforç extra de l’últim mes amb una obertura gradual «ha anat bé», segons va apuntar Puig, ja que en només quatre setmanes la incidència acumulada de casos ha caigut a un terç i els hospitalitzats a la meitat gràcies, sobretot, «a l’actiu de la vacunació» que ja ha arribat al 90,3% de la població diana almenys amb una dosi.

Era l’objectiu però Puig va continuar insistint que aqueix 10% es vacune i va donar una dada per a convéncer: la taxa de mortalitat per 100.000 habitants és 10 vegades major entre els ens vacunats que entre els vacunats, 24,5 enfront de 2,2. El nou repte ara, a més de repescar en aqueix 10%, és posar la tercera dosi als majors de 70 anys. La consellera de Sanitat va apuntar que encara han de decidir si començaran el 15 o el 25 d’octubre i si es farà coincidir amb la vacunació de la grip.

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 752 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*