Arriben les noves mesures per estalviar energia al comerç: aparadors apagats a les 22 hores i termostats a 27 graus

Aquestes mesures entraràn en vigor a partir del nou d'agost.

Estalvi energétic
Estalvi energétic
Puntua del 1 a 5 estrellas

El Govern ha aprovat un Pla d’estalvi i gestió energètica en climatització per a reduir el consum, que afecta tant establiments comercials (botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars), com de restauració, teatres, cinemes, sales d’exposicions, així com edificis públics i de transport de persones.

Així, a partir del 9 d’agost i fins a 1 de novembre de 2023, els establiments afectats per aquesta mesura, que amplia temporalment les obligacions de gestió i de consum eficient recollides en el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE), tindran que:

Mantindre les temperatures de calefacció i refrigeració limitades a 19 i 27 graus centígrads, respectivament, amb una humitat relativa compresa entre el 30% i el 70%. Aquests llindars de temperatura hauran d’ajustar-se, en el seu cas, per a complir amb el que es preveu en el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball.
Apagar l’enllumenat dels aparadors des de les 22.00 hores. Aquesta disposició també s’aplicarà als edificis públics que estiguen desocupats en aqueix moment.

A més, a partir del 2 de setembre de 2022 tots els establiments afectats hauran d’exhibir en cartells informatius o pantalles les mesures d’aplicació que contribueixen a l’estalvi energètic, entre altres addicionals que reduïsquen el consum.

I abans 30 de setembre tots els establiments afectats hauran de disposar d’un sistema de tancament de portes adequat per a impedir que es queden obertes permanentment, amb el consegüent balafiament per pèrdues d’energia a l’exterior. Aquest podrà consistir en “un senzill braç de tancament automàtic de les portes“.

Aquells immobles que hagen passat la inspecció d’eficiència energètica abans de l’1 de gener de 2021 hauran de sotmetre’s a una revisió extraordinària abans del 31 de desembre de 2022, de manera que tots els edificis amb un consum de climatització rellevant hagen superat una inspecció en els últims dos anys.

Dins del Pla de xoc d’estalvi i gestió energètica, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) preveu activar mesures per a incrementar l’eficiència energètica de diferents sectors productius i potenciar l’electrificació de l’economia amb 350 milions en ajudes.

Excepcions a les mesures de control de temperatura

A més d’ajustar els llindars de temperatura recollits en el pla al que es preveu en la normativa sobre seguretat i salut laboral, no hauran de complir les limitacions de temperatura aquells recintes que justifiquen la necessitat de mantindre condicions ambientals especials o disposen d’una normativa específica que així ho establisca. En aquest cas ha d’existir una separació física entre el recinte amb els locals contigus que vinguen obligats a mantindre les condicions indicades anteriorment.

Una mesura desequilibrada

Per a Confecomerç i l’Associació de Comerciants Benetússer, el pla de xoc ignora molts factors importants en el que a consum energètic es refereix. Per exemple, el tipus i grandària de l’establiment, el tipus de producte que embene (no és el mateix alimentació que roba), o la zona geogràfica en la qual es troba. Tampoc té en compte que el consum de llum ja ha baixat respecte a anys anteriors, sent un 5% menor que l’any passat.

A més, Espanya és un país eminentment turístic i aquestes mesures, en plena temporada turística, minven l’atractiu del comerç, allunyen als clients de les botigues, i fan que els carrers siguen menys segures, per l’apagada dels aparadors.

Els comerciants són els primers interessats en l’estalvi d’energia i saben quan aplicar mesures d’aquesta índole. En opinió de Confecomerç i l’Associació de Comerciants Benetússer, s’ha de respectar la llibertat d’empresa i les decisions dels empresaris, en lloc d’imposar solucions com fixar la temperatura màxima i mínima del termòstat, que no sembla la millor solució.


Font: Confecomerç

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 744 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*