Desmuntant mites: emprendre sense préstecs

Emprendedor sense capital
Emprendedor sense capital
5/5 - (1 voto)

Una de les premisses que porten a gala molts emprenedors és la de “inici el meu projecte sense demanar cap préstec”

Aquest serà el primer error, i per a entendre-ho plantejaré un dels casos que conec de primera mà, projectes que han nascut “torts” per aquest mite.

emprendre sense préstecs
emprendre sense préstecs

Un cas

L’emprenedor compta amb alguns estalvis i a vegades amb la capitalització de l’atur, per tant decideix invertir-los sense demanar finançament (¡tot un luxe segons pensa ell!). Decideix muntar un negoci, per exemple, de venda de mòbils en un local llogat, per a eliminar riscos i grans inversions.


Fa la reforma o adequació de local, compra el mobiliari necessari, paga el lloguer, contracta subministraments i assegurances, realitza una modesta campanya de publicitat i fixa la data d’inici del negoci. Ha gastat més del que preveia, perquè sempre ixen imprevistos, però els diners ha sigut suficients per a pagar-ho tot i se sent satisfet.

Ara, només, li queda gaudir de la inauguració i començar a guanyar diners.
En la primera compra d’equips prèvia a l’obertura, troba un escull, i és que el proveïdor no la finança al complet, bé perquè no té cap garantia de cobrament o bé perquè s’excedeix del límit acordat.

Conseqüència

S’ha quedat sense diners, sense capacitat de cobrir aquelles necessitats a curt termini, com la compra de mercaderies per a vendre als seus clients, almenys de tota la que desitja exposar a la venda per a garantir una bona arrencada del projecte.

Què fem? Demanar un préstec urgent? Però, sense diners, sense recursos i sense activitat Algú confiarà en ell?

La necessitat de fer un bon pla de viabilitat

L’únic error ha estat NO realitzar un pla de viabilitat, comprovant no solament el benefici i la rendibilitat, sinó també les necessitats de tresoreria. D’aquesta manera hauria detectat la tensió inicial de tresoreria, la necessitat de comptar amb aquest fons de diners per a fer front a les compres de mercaderies o despeses més immediats.

¿Per què va decidir NO demanar un préstec? ¿per què va partir d’una premissa equivocada? D’haver sol·licitat un finançament inicial del mobiliari o de l’adequació del local, a l’inici, quan presentava una situació de solvència i era una garantia per a l’entitat o persona prestatària, no estaria ara abocat a posposar l’inici del negoci i, qui sap, si ha tancar abans d’iniciar el projecte.

¿Què és un pla de viabilitat?

El pla de viabilitat revela de forma inequívoca les necessitats inicials, i per descomptat també les posteriors, de manera que comptem amb un amortidor per a evitar que les tensions de tresoreria es transformen en impagaments futurs, retirada de confiança de tercers i fallida.

Consell: Fes les previsions utilitzant un pla de viabilitat professional i rigorós i evitaràs maldecaps.

La ferramenta que et recomanem des de l’associació.

Per fer un pla de viabilitat hi ha moltes ferramentes informàtiques desde la Associació de comerciants de Benetússer et recomanem les que trobaràs seguint l’enllaç que tot seguit et fiquem. Són ferramentes de bades que em utilitzat amb associats i que hi han demostrat ser realment útils. Si per poder utilitzar-les precises ajuda i eres soci contacta-nos i t’ajudarem.

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 758 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*