Reforma dels autònoms: així t’afecta

Negociación
Negociación. Imagen de archivo
Puntua del 1 a 5 estrellas

A partir de l’1 de gener de 2023 s’inicia un canvi progressiu en el sistema de cotització de les persones autònomes, entre molts altres canvis a curt, mitjà i llarg termini, que conduiran al fet que finalment els treballadors per compte propi cotitzen en funció dels seus ingressos reals.

Arribar a aquest principi d’acord ha suposat un llarg procés de negociacions que buscaven millorar la protecció social dels treballadors autònoms i equiparar-la a la dels treballadors per compte d’altri.

Per a posar en marxa aquest nou sistema de cotització dels treballadors autònoms basat en els ingressos reals ha calgut l’acord del Govern i de les principals organitzacions d’autònoms i agents socials.

L’acord, publicat en el BOE del 27 de juliol, contempla una modificació progressiva del règim d’autònoms que afecta tant la cotització, com a les prestacions generades.

Cotització a partir de 2023

Així, a partir del pròxim any es cotitzarà de manera provisional en funció de la previsió que cada persona autònoma efectue de la mitjana mensual dels seus rendiments nets anuals, mentre que la regularització de la cotització definitiva s’efectuarà en funció dels rendiments anuals obtinguts i comunicats per la corresponent Administració Tributària a partir de l’any següent, per a això cal estar, necessàriament, als criteris tributaris que determinen el rendiment net: mètode d’estimació directa, objectiva, entitats en atribució de rendes, rendiments del capital mobiliari per als autònoms societaris…

Fuente: Confecomerç

La taula de negociació ja ha pactat la taula de cotitzacions per a la primera part dels nou anys del període transitori que començarà en 2023 i acabarà en 2025, en el qual les persones treballadores per compte propi amb menys ingressos veuran rebaixada la seua quota, mentre que els que més guanyen la veuran incrementada. La previsió és que en 2032 cada autònom cotitze únicament pels ingressos reals que obtinga pel seu treball, de manera similar als treballadors per compte d’altri.

Les taules de cotitzacions del període 2023-2025 es poden consultar en el Reial decret llei 13/2022, de 26 de juliol.

Más información

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 727 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*