Llesques amb ou: El dolç estrela de la Setmana Santa

Llesques amb ou
Llesques amb ou

Indice de contenidos / Index de continguts

5/5 - (1 voto)

Les llesques amb ou són, sense cap dubte, el dolç estrela de la Setmana Santa. De vi, de llet o d’almívar; mullades o seques; amb sucre, mel o canyella… siguen com siguen, ne són delicioses. Es tracta d’un postre d’origen molt humil amb el qual es mataven dos ocells d’un tir: aprofitar les restes de pa dur i compensar el dejuni imposat per la quaresma. Et comptem com fer la llesca amb ou perfecta: 5 claus d’èxit.

llesques amb ou

L’elaboració… no pot ser més senzilla: pa mullat en llet aromatitzada, arrebossat i fregit. Però ja se sap, fins i tot les receptes més senzilles tenen les seues claus, els seus trucs i la seua complicació.

El pa

El fet que aquesta recepta s’elabore amb el pa que s’ha quedat dur per casa… no significa que puguem emprar qualsevol pa. A l’hora de fer llesques amb ou triar un pa o un altre és molt important… i donarà com a resultat unes bones llesques amb ou, o unes llesques amb ou per a oblidar. En general s’ha de triar un pa de molla compacta, amb pocs alvèols. El pa “candeal” és el millor, també el pa especial per a llesques amb ou (encara que et farà sumar moltes calories atés que s’elabora amb mantega) i, per descomptat, fer un pa casolà seria la millor opció. Que estiga tendre o dur… és això el de menys.

Canela en rama

La infusió

Després de l’àrdua tasca de triar el pa… cal partir-ho en llesques gruixudes, i xopar-ho. Normalment el pa es banya en llet… encara que també existeixen delicioses variacions amb vi. Si optes per la clàssica llet… no has d’oblidar fer una infusió amb ella amb la corfa d’algun cítric i canyella en brut. És important fer infusió amb la llet… però no cocció. És a dir, cal calfar la llet amb la corfa de llima i/o taronja (sense incorporar la part blanca, que amarga) i canyella en brut. Però s’ha d’apartar del foc abans de bullir, i deixar reposar i refredar. Així, en la llet, queden els sabors del cítric i de la canyella.

La fritada

Una vegada ben xopada la llesca amb ou, es passa per ou batut i es frig en abundant oli calent. Heus ací la primera gran pregunta: oli d’oliva o oli de gira-sol?. No hi ha una resposta vàlida. Els dos són una bona opció… sempre que s’utilitzen de forma correcta. L’oli d’oliva aportarà més sabor a les teues llesques amb ou… que quedaran més suaus amb oli de gira-sol. En tots dos casos cal realitzar la fritada amb l’oli bé calent, encara que en el cas del gira-sol, cal ser molt més acurat atés que és menys estable que el d’oliva. En tots dos casos, cal rebutjar l’oli després de la fritada d’unes 15 llesques amb ou en el cas de l’oli de gira-sol, i algunes més en el cas de l’oli d’oliva.

la fritada
Llasques amb ou

Terminació

Ja està feta la llesca amb ou… ara només queda endolcir-la. Pots fer-ho amb una simple mescla de sucre i canyella, també pots fer-ho amb mel o amb almívar. Hi ha a qui li agrada prendre les llesques amb ou mullades en llet… pel que una vegada fregides es tornen a banyar en una nova infusió de llet, cítrics i canyella, ara endolcida amb sucre. La clau d’aquest pas… és la mesura!… o t’arrisques al fet que les teues llesques amb ou queden excessivament embafadores.

Sucre i vainilla

Conservació

L’ideal és consumir les llesques amb ou recentment fetes… a temperatura ambient. El problema arriba quan ne sobren… què fer amb elles?. Si les fiques en la nevera… el pa s’endurirà, si no ho fas, t’arrisques al fet que es facen malbé. L’ideal serà conservar-les en un lloc fresc i no per massa temps. De manera que, aquest és el millor consell que et podem donar: Menja doble ració de llesques amb ou i no deixes que ne sobren!.

Una suggeriment

Si hi has arribat fins aquí no hi ha cap dubte de que tens molta curiositat per aquest postre tan tradicional. Des de l’Associació de Comerciants de Benetússer et recomanem vivament que et deixes caure pel Forn Camí Nou de Benetússer on fan unes llesques amb ou de reconeguda fama en els voltants i fins i tot la seua propietària Beni Garcia ha estat entrevistada per la televisió autonómica Apunt i s’ha retransmés en directe el procés d’elaboració d’aquestes llesques amb ou.

Podeu veure el video fent clic açí.

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 749 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*