Coques Geperudetes de carabassa

Ara les pots trobar al Forn-Pastisseria Toen

Coques Geperudetes de carabassa
Coques Geperudetes de carabassa

Unir dos conceptes típicament valencians i que formen part de la nostra història i cultura. D’una banda, la devoció a la Verge dels Desemparats, la Geperudeta, patrona de València, una devoció que es remunta a 1410 i que, any rere any, congrega a milers de valencians de totes les localitats de la província en la capital per a rendir el seu sentit homenatge a la Verge. I d’altra banda, uns ingredients com la carabassa i l’ametla, que són presents en molts fleques i pastisseries de València i amb els quals es preparen molts dolços tradicionals valencians, com els bunyols, els bescuits, les coques, els massapans, l’arnadí. El resultat d’aqueixa unió? Les Geperudetes de carabassa, un dolç molt ric, senzill d’elaborar i que pot temptar a molts valencians.

Un poc d’història

Encara que tot va començar en uns pocs forns fa uns anys, a poc a poc cada vegada són més les fleques i pastisseries que s’animen a preparar aquest dolç. Les Geperudetes són coques redones, cobertes de sucre “glass” que reprodueixen en el centre la silueta de la Verge dels Desemparats. Unes coques que podrien omplir els aparadors dels establiments amb motiu de la festivitat de la Verge, el segon diumenge de maig i, d’aquesta manera, popularitzar la Geperudeta i que contribuïsca al fet que la celebració siga més dolça. I es poden preparar en diferents grandàries per a oferir una major varietat als clients, perquè puguen gaudir-los ells tot sols, en família o amb amics.

I és que en la nostra terra poques són les festes que no vagen acompanyades de la seua tradició gastronòmica. Les Falles amb el seu xocolate i bunyols. La Setmana Santa i la Pasqua amb la seua mona, pa socarrat, coques de panses i anous o l’arnadí. Les coques de Sant Joan, la “mocaorà” de Sant Donís, els ossos i bunyols de Tots Sants, els dolços nadalencs… per què no impulsar i preparar les Geperudetes com a homenatge a la Verge dels Desemparats?

Aqueixa pregunta se la van fer en el Gremi de Forners i Pastissers. I creiem que pot ser un bonic homenatge per part dels pastissers. A més de contribuir a un dia inoblidable per a molts valencians, per l’ampli ventall d’emocions que suscita. I és també una manera de donar visibilitat al seu treball, al seu esforç i a la seua contribució al manteniment de les tradicions i la cultura valencianes.

Una combinació guanyadora

A més amb les Geperudetes s’ofereix als consumidors un producte que els atraurà tant a la vista com al gust i que els tocarà el cor. Aquest dolç té una textura de bescuit i un sabor que els convidarà a repetir, gràcies a la mescla dels seus ingredients principals, la carabassa i l’ametla mòlta, amb una miqueta de canyella i sucre.

Sens dubte, una combinació guanyadora. Amb ells sorgeix un dolç amb un sabor subtil i molt tendre, amb el qual acompanyar el fervor que envolta a cadascun dels actes en honor a la Verge, com la “Danzà”, la missa descoberta, la missa d’Infants, el Trasllat o la Processó.

Coques de Geperudetes del Forn-Pastisseria Toen
Coques de Geperudetes del Forn-Pastisseria Toen ©Vicente NavalónPardo

On les pots trobar a Benetússer?

Aquestes coques les podeu trobar aquests dies en el nostre associat Forn-Pastisseria Toen. No podeu perdre l’oportunitat de degustar aquesta coca elaborada amb matèries primes de gran qualitat de la nostra terra.

Només resta felicitar a totes les Empars i “Amparos” en el dia del seu sant!

Vicente Navalón Pardo
Acerca de Vicente Navalón Pardo 577 Articles
Per tradició familiar fuster, per voluntat propia llibrer, per vocació informàtic. Actualment treballe a l'Associació de Comerciants de Benetússer com administratiu e informàtic. Intente tirar una maneta als comerços que tenen interès en digitalizar-se. A més duc un blog dedicat a l'Advaita, no dualitat i temes semblants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*